M.MEŠKO: Výhodou elektronických kníh je ich skladnosť

24.03.2012 Bratislava

Bratislava 24. marca (TASR) – Výhodou elektronických kníh, ktoré si môžu ľudia pozerať prostredníctvom čítačiek, je podľa šéfa internetového kníhkupectva Martinus.sk Michala Meška hlavne ich skladnosť. "V jednom malom zariadení, ktoré váži menej ako bežná kniha, môžete mať uložených tisícky kníh a kedykoľvek čítať akúkoľvek z nich, na ktorú máte práve chuť," opísal pre TASR Meško.

Predaj elektronických kníh, ktorý spustili v decembri 2010, podľa jeho slov prudko narastá medzimesačne aj medziročne. "Rádovo v stovkách percent," dodal Meško. Neustále rastúci predaj elektronických kníh potvrdzuje aj Ivona Ševčíková z internetového kníhkupectva Gorila.sk. "Stúpa, ale stále tvorí malý počet objednávok v porovnaní s papierovými knihami," priblížila Ševčíková pre TASR.

Podľa Meška bude však podiel elektronických kníh stúpať. Odhaduje, že by sa mohol v horizonte piatich až siedmich rokov zastaviť až na 30 % celkového predaja kníh. "Možno to bude menej, možno viac. To dnes nedokáže odhadnúť nikto. Bude to závisieť aj od technológie a dostupnosti čítačiek e-kníh," vysvetlil Meško.

Mladá generácia vidí v takýchto knihách progresívnosť a modernosť, starším zase imponuje možnosť zmeny veľkosti písma. "Vďaka tomu môžu čítať podstatne pohodlnejšie," podotkol Meško. Rozhodujúcim faktorom však môže byť podľa neho aj cena. Hoci cena elektronických kníh je v súčasnosti o približne 20 až 30 % nižšia ako tlačených, odrádzať môže práve vyššia cena čítačiek. "Nevýhodou môže byť aj nutnosť elektriny. Aj keď čítačky dokážu vydržať na jedno nabitie aj prečítanie niekoľkých kníh, raz za čas sa predsa len vybijú," priblížil Meško. A ak je vtedy čitateľ napríklad práve kdesi na pláži, zostane "nahratý".
 

Vyberte región